Hopp til hovedinnhold

Q-prisen til familien Nygård Havre

I Q-meierienes månedlige nettmøte med forbrukere i juni delte Q-sjefen Bent Myrdahl ut Q-prisen til familien Nygård Havre for å ha påvirket det lille meieriet til å endre datomerkingen på kartongen.

Familien driver daglig Facebook-siden «Spis opp maten» som har som målsetting å begrense matsvinn. Mamma Mette og barna Matilde og Oskar lager små videosnutter der de bruker melk og andre matvarer som vanligvis ville blitt kastet i matlaging.

Pågående forbrukere

I løpet av det siste året har de også vært veldig pågående for å få Q-Meieriene til å bidra enda mer i kampen mot matsvinn. Deres forslag om å endre datomerkingen på melkekartongene slik at det nå står «best før, men ikke dårlig etter», mener de vil opplyse folk om at man må se, lukte og smake før man kaster melk.

- Alt for mange ser seg blinde på datoen. Her i huset drikker vi melk som er utgått og hvis ikke den smaker godt så bruker vi den til f.eks pannekaker eller vafler, sier Mette Nygård Havre.

- Oskar og Matilde har virkelig strukket oss litt og gjort oss oppmerksom på enkle grep som kan bidra i kampen mot matsvinn, De måtte mase på oss ganske lenge, men nå har vi endelig gjort det, sier Q-sjefen Bent.

Smartere måte å gjøre det på

Derfor hadde han lyst til å gi en slags oppfinnerpris til Oskar og Matilde siden dette i hans øyne er en enkel, men stor innovasjon.

Q-sjefen har sett alle filmene de har lagt ut på sosiale medier og han liker spesielt den filmen der Matilde sier at melken smaker gulrot og at den ikke var drikkelig.

- Likevel lagde de vafler av den, sier en imponert Myrdahl og legger til at familiens ide om å endre datomerkingen har vært inspirerende og i vår ånd om å finne smartere måter å gjøre ting på.

Både familien Nygård Havre og Q-familien er sikre på at dette er et viktig steg i å begrense matsvinn i Norge.

- Vi håper virkelig at dette bidrar til å redusere matsvinnet, sier Q-sjefen som i sommer lanserer sommerdesign dedisert matsvinn. Der skal det både være oppskrifter på pannekaker med utgått melk og en oppfordring til å SE - LUKTE og SMAKE.

Vi gratulerer med Q-prisen og sier tusen takk til alle dere som gir oss tips, ideer til nye produkter og ikke minst dytter oss i riktig retning slik at vi kan gjøre ting på en litt smartere måte!

Q prisen til Familien Nygård Havre