Hopp til hovedinnhold

Per Arne er årets forbrukerinnovatør

Fra idé til butikk. Per Arne Einarsen fra Bergen utfordret Q-Meieriene til å følge den gode magefølelsen. Nå finner du idéen hans, Q Kefir, i meierihyller over hele landet.

I alle år har Per Arne og konen reist til Tyrkia på ferie. Et av høydepunktene er de mange turene i dagligvarebutikken. Der finner de nemlig favorittproduktet Kefir i flere ulike smaker.

— Jeg la etter hvert merke til at butikkene gikk tom for kefir. Da jeg spurte om hvorfor, fortalte de at det var på grunn av de norske turistene. Da tenkte jeg, oi, dette kan være en god ting å ta med seg hjem til Norge og Q-Meieriene, forteller han.

Favorittdrikk: Per Arne handler Kefir i Tyrkia. Foto: Privat

Næringsstoffene du trenger, i ett glass.

Produktutvikler i Q, Marianne Heksen, forteller at forbrukerne sin etterspørsel etter en kefirvariant fra utfordrermeieriet har vært enorm. Den fermenterte melkedrikken, som først ble laget for over 2000 år siden i kaukasus-fjellene, har opplevd en sterk økning i popularitet de siste årene.

— Utvalget i Norge er begrenset, og det finnes store rom for innovasjon. Forbrukere søker aktivt etter produkter som gir ekstra helsefordeler, spesielt når det kommer til magehelse og immunforsvar. Det ønsker vi å levere på.

Q Kefir skiller seg fra andre alternativer fordi den har et langt større mangfold av vennlige og naturlige melkesyrebakterier. Hvert glass med Q Kefir gir deg hele 15 utvalgte melkesyrebakterier som gjør godt for mage og tarm. Dette er den bredeste bakteriesammensetningen i markedet. I tillegg inneholder den D-vitamin som tar vare på immunforsvaret.

En smakfull idé

Q-Meieriene tok utfordringen på strak arm. Sommeren 2021 reiste de den 15 minutter korte veien fra hovedkontoret på Midtun i Bergen til Fyllingsdalen i sammen by, for å utveksle tanker og smaksprøver med Per Arne. Målet var å lage den ultimate Kefir-melken, i smaker som ikke fantes på det norske markedet. Et halvt år senere får han presentert det endelige resultatet: Q Kefir i smakene Blåbær & Solbær og Mango & Appelsin.

— Han var akkurat så god som jeg husket da jeg prøvde den tidligere. Fantastisk. Har du med deg mer? sier en begeistret forbrukerinnovatør før han forsyner seg av glass nummer to.

— Q Kefir smaker slik jeg hadde håpet - frisk og fyldig. Jeg likte smakene med en gang og synes de har enda bedre konsistens enn de jeg får i Tyrkia.

I tillegg til å drikkes som den er, passer Q Kefir perfekt i havregrøt, med müsli eller i smoothie. Tilsetter du frukt og bær kan den bli en smakfull og frisk dessert. Det er bare fantasien som setter grenser for hva Q Kefir kan brukes til.

Inspirasjonen kommer kanskje fra Tyrkia, men Q Kefir blir produsert på Jæren i Rogaland. På et helt ordinært kjøkken, med vanlig kjøkkenutstyr startet Marianne og kollegaene testingen.

— Vi gikk mange runder med ulike kulturer og fettprosent, og testet flere ulike smaker blant annet bringebær og granateple.

I tillegg til interne smakstester må produktet også gjennom flere eksterne tester hos forbrukerne. Det var derfor god stemning da Q Kefir viste seg å score signifikant bedre både på smak, lukt og konsistens enn andre kefirvarianter på markedet. Og når Per Arne ga tommel opp for det endelige produktet, og VG trillet terningkast 6 var det ingen tvil – dette ble suksess!

— Det er ikke vår smak som er avgjørende, det er forbrukernes. Derfor er det utrolig gøy når det lykkes. Nå håper vi folk får øynene opp for dette velsmakende og næringsrike produktet.

Q Kefir produksjon

Forbrukerne bestemmer i Q

Hver dag får Q-Meieriene inn ønsker og idéer til nye produkter fra ivrige Q-fans. Utfordrermeieriet lanserer aldri noe som forbrukerne ikke har gått god for.

Q-sjef, Kristine Aasheim, forteller at de tar forbrukernes ønsker på største alvor.

— I idebanken vår Min Q-ide (lenke) har vi over 4000 idéer som venter på å bli lansert. Det er utrolig gøy å se det store engasjementet og da må vi selvsagt imøtekomme ønskene.

Produktet finnes Rema 1000, Joker, Spar, Meny, Coop Extra, Coop Mega, Coop Obs og Bunnpris.

Q Kefir:

  • Inneholder D-vitamin som tar vare på immunforsvaret
  • Gir hele 15 utvalgte melkesyrebakterier som gjør godt for mage og tarm
  • Har den bredeste bakteriesammensetningen i markedet
  • Inneholder kalsium og som vedlikeholder skjelettet