Hopp til hovedinnhold

Ny idé!

0

Høymelk

No idea picture

Hei. Jeg ønsker å peke på mulighetene som åpner seg ved å produsere melk på høy som de gjør i alpene. I mitt arbeid så er jeg av og til i Østerrike, Sveits og Italia, og har vært så heldig å få audiens med nestoren i det Østerrikske høymelkforbundet, Arge Heumilch som heter Karl Neuerhof. Han har 76 kyr som fòres med 4,5kg økokraftfòr pr. dag og høy etter appetitt. Snittavdrått ligger på 8-9000kg i laktasjonen. Jeg legger ved en link i enden her som dere kan lese mer om dette, men i grove trekk er det slik; Melk produsert på høy inneholder omega 3 fettsyrer isteden for omega 6 som det blir ved silomelk. Sistnevnte er uønsket og førstnevnte ønsket fordi det er sunnere og flerumettet. Som regel så har de stående høymelk i frokostsalen på hoteller der nede, og det er den beste melken jeg drikker, jeg drikker mye melk. Smaken er ikke veldig forskjellig, men den er mer proteinrik og har en veldig god smak. Dette produseres på bærekraftige ressurser i bakkene i Tyrol og fjellområdene, og også på flatene i Nord. Den er alltid fra økologisk besetninger og egner seg svært godt til andre meieriprodukter også på grunn av høyere fett- og proteinnivåer. Den er helt fri for sporeproblematikk, de overlever ikke i tørt høy. I Norge har vi aldri hatt tilfredsstillende tørkesystemer og et klima som gjør det meget vanskelig å produsere høy av god nok kvalitet for å opprettholde melkemengde. Det må sies at jeg selger slike tørker her i Norge, og det gjenstår å få koblet på melkebønder som tør å satse på dette. I TINE systemet er det umulig å få til noe slikt, det må bli båret frem av dere private. Dere vil også få mulighet til å lage unike produkter som det må brukes kjemi for å få til i dag med silomelk, og som vil kunne gjøre dere alene om et slik produkt i markedet. Jeg har potensielle kunder i deres nedslagsfelt som er svært interessert i å lage høymelk da det er mindre kostnadskrevende på sikt og eliminerer plastikkproblematikk. Tørkene mine kan tørke korrekt ned høy slik at protein og sukker blir tatt vare på og dermed bli et fòr som kan konkurrere ut hva som helst ellers, med en sunnere sammensetning. Empiri fra Østerrike viser også at kyrne får bedre helse, større trivsel og lengre levetid med lik eller økende melkemengde. Jeg kan forstå at dette vil ta tid for dere, men jeg er tilgjengelig for dere. Jeg kan også komme og holde et informasjonsmøte om dette hos dere om det er interessant på kort varsel. https://www.heumilch.com/en

Ole

Hva syns du om idéen?

Ingen kommentarer